©2018 by S.C. Salina Corbeanca S.R.L 

Ce este haloterapia?

Haloterapia este o formă de medicină alternativă, care foloseşte proprietăţile benefice ale sării pentru a trata natural diverse patologii.

"Halo" înseamnă sare în limba greacă. 

Haloterapia se face în camere special amenajate din punct de vedere al umidității, temperaturii, ventilației și concentrației de aerosoli salini uscați. 

Studiile spun ca terapia cu aerosoli salini nu este eficientă fară halogenerator. 

Halogeneratorul este un echipament medical avansat, conectat la senzori speciali astfel încât concentrația de sare din halocameră să fie monitorizată în permanență. 

Cum funcţionează?

  Sarea pură, uscată este încălzita şi pusă în halogenerator. Acesta o macină şi o zdrobeşte în microparticule, de nivelul micronilor. Aerosolii salini rezultați sunt dispersaţi în "Camera cu sare". 

Microclimatul salinei este format din aerosolii salini de dimensiuni diferite. Particulele, cele foarte mici, de ordinul a 3-10 microni ajung în alveolele pulmonare şi de acolo trec în torentul sanguin. Cele mari acţionează şi se absorb la nivelul căilor respiratorii mari: bronhii şi bronhiole. 

Clasificare

U.S Salt Therapy Association a clasificat terapia cu sare uscată în speleoterapie, în peșteri sau alte spații naturale, sau haloterapie, în camere special construite. Iar haloterapia la rândul ei poate să fie în camere active sau pasive.

Haloterapia activă este realizată cu ajutorul halogeneratorului şi se realizează într-un mediu controlat din punct de vedere al umanității și temperaturii, pe când haloterapia pasivă este realizată într-o cameră în care există bulgări de sare, care după ce se îmbibă cu apa degajată de expirul pacienților, nu mai elimină inonii necesari terapiei.

Patologiile care se pot trata într-o "Cameră cu sare" sunt multiple, haloterapia având un impact masiv asupra viatii unei persoane cu simptome precum durerea, dispneea, tuse şi altele.

Beneficii

Deși haloterapia prezintă beneficii pentru orice persoană, mai jos se regăseşte o listă cu afecțiunile asupra cărora s-au dovedit efectele benefice ale salino-terapiei:

Patologii Respiratorii

 • Astm

 • BPCO

(Bronho-pneumopatia cronic obstructivă)

 • Bronşită Cronică

 • Alergii respiratorii

 • Sinuzită

 • Rinită alergică

 • Pneumonie

 • Tuse tabacică 

Patologii infecțioase

 • Infecții bronho-pulmonare

 • Răceală

 • Tuse

 • Infecții ale sinusurilor

 • Gripa

 • Otită

 • Rinită

 • Infecții virale

Patologii dermatologice

 • Neurodermatita

 • Psoriazis

 • Urticarie

 

Patologii pe fond de stress

 • Stress

 • Depresie

 • Migrenă 

 • Stări letargice

 • Fatigabilitate

Ionii de clor şi iod au efect bactericid si virucid asupra virusului gripei, a stafilococului şi streptococului şi a bacilului pneumococic, adică elimină focarul infecțios de la nivelul căilor respiratorii. Inhalarea ionilor iod-clor duc la îmbunătăţirea activităţii arborelui bronşic până la nivel alveolar, ducând la creşterea imunităţii organismului. 

Proprietățile microparticulelor de sare: efect antibacterian, efect antiinflamator, efect dezinfectant, efect mucolitic.

Beneficiarii direcţi ai tratamentului cu particule saline sunt pielea şi căile respiratorii.

Haloterapia în sarcină

Da, se pot efectua şedinţe de aerosolii salin uscaţi în timpul sarcinii. Şi chiar este recomandat.

Sarcina duce la scăderea imunității mamei şi împreună cu asta duce la o pletoră de probleme de sănătate. Pentru a nu administra medicamente şi pentru a combate patologiile infecțioase, haloterapia ajută enorm sistemul imunitar. 

Contraindicație au persoanele care au dezvoltat hipertensiune arterială pe perioada sarcinii, datorită riscului de preeclampsie.

Haloterapia este pentru toate vârstele? 

Unul dintre beneficiile majore ale acestui tratament natural este că este 100% sigur pentru cei mici. Chiar şi pentru bebelușii sub 1 an! De fapt, este chiar recomandat pentru copii să fie expuși haloterapie atât pentru a preveni îmbolnăvirea cât şi pentru a evita antibioticele sau alte medicaţii.

Singura atenție care trebuie acordată terapiei este cantitatea de sare care ramane în organismul copilului, însa aceasta este infimă (0.2-0.3 mg).

Consumul de sare

Ca în orice situație, trebuie să existe un echilibru.

Prea multă sare poate duce la hipertensiune arterială şi prin urmare la infarct miocardic său accident vacular cerebral. Totuşi, pentru a atinge astfel de niveluri de sare, aceasta trebuie ingerată.

Nivelul de sare absorbit de organism nu se poate compara cu nivelul de sare ingerată.

Ar putea fi comparat cu nivelul de sare dintr-o porție de chipsuri sau de pe o felie de pizza.

Haloterapia nu este ceva modern. Sarea este folosită încă din antichitate pentru proprietățile sale benefice.

Patologiile pulmonare cronice precum și cele severe de piele, necesită tratament extensiv ce include substanțe chimice cu multiple efecte secundare asupra organismului. Asta nu înseamnă că recomandăm folosirea acestor beneficii naturale în schimbul tratamentului medicamentos, ci recomandăm folosirea în tandem a celor două metode.

Eficienţa în tratarea patologiile 
  Deși haloterapia are efecte dovedite asupra tuturor patologiile prezentate anterior, ea este preponderent indicată în cazul afecțiunile căilor respiratorii.
  Institutul plămânului citează studii care şi-au dovedit eficacitatea haloterapiei în proporţie de 97% din cazurile de bronşită, 85% din cazurile de astm moderat şi 75% din cazurile de astm sever.

  Adițional un studiu publicat în "Pneumologia" în 2007 a raportat că terapia cu aerosoli salinai uscaţi poate fi benefica pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii pacienţilor cu BPCO
  Concluziile publicat în Jurnalul EUropean Respirator au raportat de asemenea ca inhalarea aerosolilor salin uscaţi ajută la eliminarea mucozităţilor atât la pacienţii astmatici cât şi la cei fără astm.
  Studiile efectuate pe perioade lungi de timp, 20 ani, au arătat că pacienţii care efectuau 40 băi saline/ an, au trăit mai mult de 70 ani. La nivelul organismului imediat după o baie salin-iodata se remarcau modificări precum retenţia eficientă de apă şi diminuarea cantităţii de urină, ceea ce ducea la o bună hidratare a pielii şi a țesutului subcutanat, iar depozitele de săruri minerale ajungeau organismului pentru o perioadă de 90zile. 

Notă finală  

Haloterapia face minuni pentru minte, trup şi suflet, indiferent de vârstă, stare de sănătate sau patologii, sau nivelul stresului. Pentru a profita din plin de aerosolii salin uscaţi, mai întâi trebuie să identificați motivul pentru care aceștia sunt necesari.  Recomandăm efectuarea unor analize amănunțite pentru a cunoaște starea exactă de sănătate și recomandăm să discutați cu medicul dumneavoastră în legătură cu ședințele de salino-terapie.